Klik i do kuchni! ;) :

Szukaj na tym blogu

środa, 25 kwietnia 2018

※ Kapuśniaczek! ※


Kapuśniaczek na kurczaku i kiełbasie. 


Przepis:

  • 1kg kapusty kiszonej
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,6 kg kiełbasy
  • 2 ćwiartki kurczaka
  • marchew ( 4szt ) 
  • seler (0,5 szt )
  • cebula ( duża / 2 małe ) 
  • natka pietruszki
  • liść laurowy ( 4-5 szt )
  • ziele angielskie ( 5-6 szt )
  • majeranek 
  • sól i pieprz
Wykonanie:

  • Kiełbasę pokroić w plasterki. Kurczaka obmyć i oczyścić. Warzywa obrać. Nastawić 2 l wody, gotować kiełbasę z kurczakiem i warzywami  jak na rosół (seler, marchew, cebula).
  • Doprawić sola i pieprzem.
  • Ziemniaki pokroić w kostkę. Gotować razem z rosołem.  
  • Kapustę pokroić. Odsączyć z wody ( troszkę wody zostawić na wszelki wypadek - gdyby była mało kwaśna ).  Dodać do zupy gdy ziemniaki będą już miękkie. 
  • Marchewkę z wywaru zetrzeć na tarce w cienkie paski. dodać do zupy.
  • Doprawić majerankiem, listkami i zielem. Gotować do miękkości kapusty.
  • Podawać z poszatkowaną natką pietruszki.😊
 
Czas wykonania: 1-1,5 h

· • ● ✽ Smacznego ✾

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz