- · kurczak na bulion / żeberka
- · buraki ( 2 średnie szt. )
- · ziemniaki ( 5-6 średnich )
- · 1 puszka fasoli ( szparagowa / biała )
- · kawałek kapusty białej / włoskiej ( opcjonalnie )
- · marchew (2 szt. )
- · seler
- · pietruszka ( nać )
- · cebula
- · czosnek ( 3 ząbki )
- · majeranek
- · koncentrat pomidorowy / pomidorki z puszki
- · śmietana
- · cytryna ( kilka kropel )
- · listki laurowe ( 2-3 szt. )
- · ziele angielskie (2-3 szt. )
- · sól i pieprz
Wykonanie :
- Warzywa oczyścić. Wrzucić do wody razem z mięsem ( gotować jak bulion na rosół ).
- Ziemniaki i buraki pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotować osobno a buraczki dodać do gotującego się bulionu.
- Kapustę i natkę poszatkować ( kapustę dodajemy do bulionu a pietruszkę dopiero przed podaniem zupy ). Dodać ziele angielskie, liście laurowe oraz majeranku ( wg uznania ) .
- Fasolę odsączyć z zalewy i dodać do zupy wraz z ugotowanymi ziemniaczkami ( gdy warzywa w zupce będą już miękkie ). Dodać starty czosnek, kilka kropel cytryny, kilka łyżek przecieru / pomidorów i zaprawić śmietaną. Gotować jeszcze z 5 min.
· • ● ✽ Smacznego ✾
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz