Klik i do kuchni! ;) :

Szukaj na tym blogu

niedziela, 3 czerwca 2018

※ Mix papryczki faszerowanej serkiem solankowym i ziołami ※


Papryczki faszerowane serkiem solankowym i ziołami w oleju z czosnkiem i oliwkami 🌶️🌶️🌶️




Przepis :
 
  • papryczki ( np: słodkie i pepperoni -  po 8 szt każdej )
  • ser solankowy ( np: owczy lub feta - 200 gram )
  • czosnek ( 5 szt )
  • oliwki ( 10-15 szt nadziewane czosnkiem )
  • zioła prowansalskie
  • pieprz ziołowy
  • tymianek
  • liście laurowe 
  • olej /oliwa  
Wykonanie :

  •  Papryczki umyć i osuszyć. Nożykiem delikatnie powycinać gniazda nasienne ( idealny jest cienki, mocno spiczasty nożyk ). Po usunięciu przepłukać z resztek pestek.  Zalać wrzącą wodą i odstawić na kilka minut. Po tym czasie ostudzić i osuszyć papryczki.

  • Serek rozetrzeć z pieprzem ziołowym i ziołami prowansalskimi ( jeżeli ser jest zbyt gęsty dodać kapkę oleju/oliwy ale trzeba uważać żeby konsystencja nie była zbyt wodnista) 

  •  Mała łyżeczką ( najlepiej wąską i spiczastą ) delikatnie upychać ser do papryczek. 

  • Układać w słoiku / naczyniu ( z pokrywka ), dołożyć pokrojony w średnie plastry czosnek oraz oliwki. Dodac liscie laurowe i posypać tymiankiem oraz ziołami prowansalskimi.

  • Na sam koniec zalać podgrzanym olejem / oliwą do "przykrycia" całości.  

  • Ostawić do lodówki / zimne miejsce na min 2-3 dni.

Czas wykonania: 1h


Gdy używana jest oliwa, należy pamiętać, że zmienia ona swoją konsystencję pod wpływem zimna.  Przed podaniem należy papryczki potrzymać w temperaturze pokojowej a oliwa wróci do swojego naturalnego stanu.  ;)



      · • ● ✽ Smacznego ✾

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz