Przepis :
- papryczki ( np: słodkie i pepperoni - po 8 szt każdej )
- ser solankowy ( np: owczy lub feta - 200 gram )
- czosnek ( 5 szt )
- oliwki ( 10-15 szt nadziewane czosnkiem )
- zioła prowansalskie
- pieprz ziołowy
- tymianek
- liście laurowe
- olej /oliwa
Wykonanie :
- Papryczki umyć i osuszyć. Nożykiem delikatnie powycinać gniazda nasienne ( idealny jest cienki, mocno spiczasty nożyk ). Po usunięciu przepłukać z resztek pestek. Zalać wrzącą wodą i odstawić na kilka minut. Po tym czasie ostudzić i osuszyć papryczki.
- Serek rozetrzeć z pieprzem ziołowym i ziołami prowansalskimi ( jeżeli ser jest zbyt gęsty dodać kapkę oleju/oliwy ale trzeba uważać żeby konsystencja nie była zbyt wodnista)
- Mała łyżeczką ( najlepiej wąską i spiczastą ) delikatnie upychać ser do papryczek.
- Układać w słoiku / naczyniu ( z pokrywka ), dołożyć pokrojony w średnie plastry czosnek oraz oliwki. Dodac liscie laurowe i posypać tymiankiem oraz ziołami prowansalskimi.
- Na sam koniec zalać podgrzanym olejem / oliwą do "przykrycia" całości.
- Ostawić do lodówki / zimne miejsce na min 2-3 dni.
Czas wykonania: 1h
Gdy używana jest oliwa, należy pamiętać, że zmienia ona swoją konsystencję pod wpływem zimna. Przed podaniem należy papryczki potrzymać w temperaturze pokojowej a oliwa wróci do swojego naturalnego stanu. ;)
· • ● ✽ Smacznego ✾
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz