Krokiety z kapustą, pieczarkami,
podgrzybkami i żółtym serem 😊
Przepis
Ciasto na naleśniki :
- 1 szklanka mąki pszennej.
- 2 jajka.
- 1 szklanka mleka.
- 3/4 szklanki wody ( najlepiej gazowanej )
- szczypta soli
- proszek do pieczenia ( opcjonalnie )
- 3 łyżki masła lub oleju roślinnego.
Farsz :
- 0,3-0,5 kg pieczarek
- 50 g suszonych/mrożonych grzybów
- 0,50 kg kapusty kiszone
- 1 cebula
- 0,5 marchewki
- ser żółty ( wg uznania )
- liście laurowe (2-3 szt)
- kminek (mała łyżka)
- sól i pieprz
+ bułka tarta
Wykonanie:
Naleśniki: Wszystkie składniki ze sobą wymieszać do
uzyskania jednolitej konsystencji. ( dodać 1 jajko, gdyż 2 będzie potrzebne na sam koniec ). Podsmażać na małej ilości oleju do uzyskania
lekko złotego koloru.
Farsz: Grzyby o ile są suszone, namoczyć w małej
miseczce. Kapustę pokroić i lekko wypłukać (jeżeli jest za mocno kwaśna).
Zetrzeć na tarce marchew i dodać do kapusty. Wrzucić do wrzątku i gotować aż do
miękkości. Doprawić solą i pieprzem oraz kminkiem i liściem laurowym. Pieczarki obmyć, obrać i pokroić. Cebulę
pokroić w kostkę i poddusić na patelni do miękkości ( co jakiś czas podlewając
mała ilością wody ). Gdy będzie już miękka, dodać pieczarki. Dodać odsączone
grzybki i wlać mała ilość wody w której się moczyły. Podsmażać ok. 5 min. Następnie dodać kapustę. Dusić pod
przykryciem wszystko ok. 10 min. Doprawić. Odstawić do ostygnięcia.
Zetrzeć ser żółty
na tarce. Gdy farsz wystygnie, nakładać go na naleśniki w sposób pokazany
poniżej z dodatkiem sera :
Tak przygotowane
krokieciki namoczyć w jajku, obtoczyć w bułce tartej i podsmażyć na złoty
kolor,
Idealne
wraz z barszczem
czerwonym do wypicia.
czerwonym do wypicia.
Czas wykonania: 1,5 h
· • ● ✽ Smacznego ✾
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz