Klik i do kuchni! ;) :

Szukaj na tym blogu

sobota, 7 kwietnia 2018

※ A może krokiecika? ※



                       Krokiety z kapustą, pieczarkami, 

             podgrzybkami i żółtym serem 😊





Przepis

Ciasto na naleśniki : 


  • 1 szklanka mąki pszennej.
  • 2 jajka.
  • 1 szklanka mleka.
  • 3/4 szklanki wody ( najlepiej gazowanej )
  • szczypta soli
  • proszek do pieczenia ( opcjonalnie )
  • 3 łyżki masła lub oleju roślinnego.

Farsz :

  • 0,3-0,5 kg pieczarek
  • 50 g suszonych/mrożonych grzybów
  • 0,50 kg kapusty kiszone
  • 1 cebula
  • 0,5 marchewki
  • ser żółty ( wg uznania )
  • liście laurowe (2-3 szt) 
  • kminek (mała łyżka)
  • sól i pieprz

+  bułka tarta


Wykonanie:


Naleśniki:  Wszystkie składniki ze sobą wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. ( dodać 1 jajko, gdyż 2 będzie potrzebne na sam koniec ). Podsmażać na małej ilości oleju do uzyskania lekko złotego koloru.

Farsz:  Grzyby o ile są suszone, namoczyć w małej miseczce. Kapustę pokroić i lekko wypłukać (jeżeli jest za mocno kwaśna). Zetrzeć na tarce marchew i dodać do kapusty. Wrzucić do wrzątku i gotować aż do miękkości. Doprawić solą i pieprzem oraz kminkiem i liściem laurowym.  Pieczarki obmyć, obrać i pokroić. Cebulę pokroić w kostkę i poddusić na patelni do miękkości ( co jakiś czas podlewając mała ilością wody ). Gdy będzie już miękka, dodać pieczarki. Dodać odsączone grzybki i wlać mała ilość wody w której się moczyły. Podsmażać ok. 5  min. Następnie dodać kapustę. Dusić pod przykryciem wszystko ok. 10 min. Doprawić. Odstawić do ostygnięcia.


Zetrzeć ser żółty na tarce. Gdy farsz wystygnie, nakładać go na naleśniki w sposób pokazany poniżej z dodatkiem sera :




Tak przygotowane krokieciki namoczyć w jajku, obtoczyć w bułce tartej i podsmażyć na złoty kolor,


Idealne wraz z barszczem 
czerwonym do wypicia.

Czas wykonania: 1,5 h




· • ● ✽ Smacznego ✾





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz