Gołąbki bez zawijania z kapustą, mięsem mielonym, ryżem, pieczarkami i grzybkami polane sosem pomidorowym ;)
Przepis:
Farsz:
- 400 g mięsa
- 100 g ryżu ( 1 torebka )
- ćwierć główki białej kapusty
- 250 g pieczarek
- 100 g grzybów
- cebula
- 1 jajko
- sól i pieprz
- przecier pomidorowy
- śmietana
- bulion \ kostka rosołowa
- mąka
- masło
- cukier, sól i pieprz
- woda
Wykonanie:
- Ryż gotuję na pół miękko.
- Kapustę myję i szatkuję w cienkie paski/kostkę.
- Cebulę kroje w piórka.
- Pieczarki i grzyby myję, obieram i kroję. Podsmażam razem z cebulką. Odstawiam do wystygnięcia.
- Mięso i ryż mieszam ze sobą. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję podsmażona cebulkę z pieczarkami, kapustę i jajko. Wszystko porządnie mieszam i formuję w kotleciki:
- Podsmażam z obu stron na złoty kolor.
- Przenoszę gołąbki do garnka i zalewam wodą aby się "przykryły"
- Gotuję pod przykryciem aż kapusta będzie miękka (ok 15 min )
Nalewam szklankę wody/bulionu (jeżeli woda to mieszam ją z ćwiartka kostki rosołowej) Dodaję 2-3 łyżki koncentratu. Łyżkę masła. Dwie łyżki śmietany. Jedna łyżkę mąki. Cukier, sól i pieprz. Zagotowuję.
Podawać z posypaną pietruszką.
Czas wykonania: 1h
· • ● ✽ Smacznego ✾
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz