Klik i do kuchni! ;) :

Szukaj na tym blogu

piątek, 4 maja 2018

※ Grzybowe gołębie bez zawijania ※

Gołąbki bez zawijania z kapustą, mięsem mielonym, ryżem, pieczarkami i grzybkami polane sosem pomidorowym ;)


Przepis:
Farsz:
  • 400 g mięsa 
  • 100 g ryżu ( 1 torebka )
  • ćwierć główki białej kapusty 
  • 250 g pieczarek
  • 100 g grzybów 
  • cebula
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
Sos :
  • przecier pomidorowy
  • śmietana
  • bulion \ kostka rosołowa
  • mąka
  • masło
  • cukier, sól i pieprz
  • woda
+ pietruszka

Wykonanie:
  • Ryż gotuję na pół miękko.
  • Kapustę myję i szatkuję w cienkie paski/kostkę. 
  • Cebulę kroje w piórka.
  • Pieczarki i grzyby myję, obieram i kroję.  Podsmażam razem z cebulką. Odstawiam do wystygnięcia.
  •  Mięso i ryż mieszam ze sobą. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję podsmażona cebulkę z pieczarkami, kapustę i jajko.  Wszystko porządnie mieszam i formuję w kotleciki:


  • Podsmażam z obu stron na złoty kolor. 
  • Przenoszę gołąbki do garnka i zalewam wodą aby się "przykryły"
  • Gotuję pod przykryciem aż kapusta będzie miękka (ok 15 min )
Sos:

Nalewam szklankę wody/bulionu (jeżeli woda to mieszam ją z ćwiartka kostki rosołowej) Dodaję 2-3 łyżki koncentratu. Łyżkę masła. Dwie łyżki śmietany. Jedna łyżkę mąki. Cukier, sól i pieprz. Zagotowuję.

Podawać z posypaną pietruszką.

Czas wykonania: 1h

· • ● ✽ Smacznego ✾

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz