Moja wersja popularnego spaghetti.
Przepis :
- mięso mielone ( ok 200-300 g )
- cebula ( mała albo pół dużej )
- marchew ( 1 mała lub pół dużej )
- pomidorki z puszki ( polecam z czosnkiem )
- czosnek ( 1 ząbek )
- przyprawy : sól, pieprz, oregano, bazylia, zioła prowansalskie
- nać pietruszki ( opcjonalnie )
- oliwki ( opcjonalnie )
- makaron spaghetti
- woda
- koncentrat pomidorowy ( 2 łyzeczki )
- olej / oliwa do smażenia
Wykonanie :
- Cebulę obrać i poszatkować w piórka. Marchewkę zetrzeć na tarce. Podsmażać całość razem z podzielonym na mniejsze kawałeczki mielonym na kapce oleju. Smażyć do miękkości mięsa, cały czas mieszając ( pod koniec polecam dodać kapkę wody ). ( 5-10 min )
- W tym momencie polecam nastawić wodę na makaron i go ugotować :)
- Dodać pomidorki z puszki oraz wodę i koncentrat. Jeżeli dodajemy również oliwki polecam je dodać w tym momencie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawić solą pieprzem, organem, bazylią oraz ziołami prowansalskimi. Całość zagotować ( 1-2 min ) i zmniejszyć poziom palnika do średniego, a następnie gotować 5-10 min.
Podawać wg. smaku z posypanym parmezanem oraz natką pietruszki
Czas wykonania: 45 min
· • ● ✽ Smacznego ✾
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz