Klik i do kuchni! ;) :

Szukaj na tym blogu

sobota, 17 lutego 2018

※ Barszczyk Raz! ※

✿❀✿❀ Danie powszechnie znane i lubiane w Polsce. Barszcz biały gości na naszych stołach na co dzień oraz jest czymś obowiązkowym w Wielkanoc.✿❀✿❀

Mam 2 propozycje na barszczyk...


                 ✽ barszcz biały z 

           kiełbasą(myśliwska/jałowcową)  



✽ barszcz biały z biała kiełbasą  



Przepis:
  • 1,5 l wody
  • 6 jajek
  • 2 białe surowe kiełbaski / 2-3 myśliwskie / jałowcowa
  • 3-4 ziemniaki ( średnie )
  • zakwas na barszcz
  • 2 małe marchewki
  • czosnek
  • majeranek
  • kostka rosołowa ( opcjonalnie )
  • sól, pieprz
  • śmietana

Wykonanie: 

1.  Do garnka z 1,5 li zimnej wody włóż pokrojoną w plasterki kiełbaskę / jeżeli robisz z biała włóż ja w całości,  zagotuj. Gotuj przez około 15 minut na małym ogniu.

2.  W międzyczasie ugotuj jajka na twardo i pokrój na ćwiartki.  Obierz ziemniaki, pokrój w mała kostkę i ugotuj w osobnym garnku.

3. Do garnka dorzuć startą marchewkę, czosnek, majeranek. 

4. Do tak przygotowanej bazy wlej dobrze rozmieszany zakwas. W razie potrzeby dodaj większą ilość zakwasu, aż do uzyskania pożądanego smaku.
Dopraw solą i pieprzem.

5. Na sam koniec dodaj ziemniaki. Rozrób kilka łyżek śmietanki w szklance i dodaj do zupy.  Propozycja podania jak na zdjęciach ;)







· • ● ✽ Smacznego ✾

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz