Klik i do kuchni! ;) :

Szukaj na tym blogu

czwartek, 15 lutego 2018

※ Kluchy " po Mojemu " ※

            

Kluchy z "dziurką" z sosem pieczarkowo - grzybowym. 





Przepis: 

  • 0,5 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • jajko
  • sól + pieprz
  • 0,5 kg pieczarek (brązowe dają ładniejszy efekt)
  • 100 g grzybków
  • cebula
  • śmietana
  • natka pietruszki
  • smalec 
                                                                                 Wykonanie:

Ziemniaki obieram, gotuję i tłukę. Odstawiam do wystygnięcia.  Gdy wystygną dodaje jajko,  mąkę ziemniaczaną( najczęściej robię na "oko" - ziemniaki mają mieć zwartą konsystencję ale nie mocno zbitą ), szczyptę proszku do pieczenia  ( wyrosną większe i miękkie ) oraz szczyptę soli i pieprzu do smaku.  Następnie formuję małe kuleczki....


Zagotowuję wodę. Dodaję szczyptę soli i łyżkę oleju.  Gdy woda się zagotuje wkładam kluchy. Gdy zaczną wypływać, odcedzam je ( ok 1-2 min ). Kluchy gotowe.

Grzybki namaczam ( gdyż miałam suszone). Pieczarki myję i kroję na większe kawałeczki. Kroję cebulkę w kostkę.  Na rozgrzaną patelnie daję łyżkę/dwie smalcu. Podsmażam cebulkę na złoty kolor ( co jakiś czas dodając kapkę wody aby się nie spaliła). Następnie dodaję pieczarki i podsmażam z 5 min.  Dodaję odcedzone z wody grzybki i całość podsmażam z 2-3 min. Doprawiam solą i pieprzem.  Zalewam wodą z grzybków. Całość podduszam na małym gazie. Dodaję łyżkę mąki i śmietanę(ok 2 łyżki). Na koniec dodaję posiekaną pietruszkę ( im więcej tym lepiej jak dla mnie ;)) 

· • ● ✽ Smacznego ✾

   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz