Kluchy z "dziurką" z sosem pieczarkowo - grzybowym.
Przepis:
- 0,5 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- jajko
- sól + pieprz
- 0,5 kg pieczarek (brązowe dają ładniejszy efekt)
- 100 g grzybków
- cebula
- śmietana
- natka pietruszki
- smalec
Wykonanie:
Ziemniaki obieram, gotuję i tłukę. Odstawiam do wystygnięcia. Gdy wystygną dodaje jajko, mąkę ziemniaczaną( najczęściej robię na "oko" - ziemniaki mają mieć zwartą konsystencję ale nie mocno zbitą ), szczyptę proszku do pieczenia ( wyrosną większe i miękkie ) oraz szczyptę soli i pieprzu do smaku. Następnie formuję małe kuleczki....
Zagotowuję wodę. Dodaję szczyptę soli i łyżkę oleju. Gdy woda się zagotuje wkładam kluchy. Gdy zaczną wypływać, odcedzam je ( ok 1-2 min ). Kluchy gotowe.
Grzybki namaczam ( gdyż miałam suszone). Pieczarki myję i kroję na większe kawałeczki. Kroję cebulkę w kostkę. Na rozgrzaną patelnie daję łyżkę/dwie smalcu. Podsmażam cebulkę na złoty kolor ( co jakiś czas dodając kapkę wody aby się nie spaliła). Następnie dodaję pieczarki i podsmażam z 5 min. Dodaję odcedzone z wody grzybki i całość podsmażam z 2-3 min. Doprawiam solą i pieprzem. Zalewam wodą z grzybków. Całość podduszam na małym gazie. Dodaję łyżkę mąki i śmietanę(ok 2 łyżki). Na koniec dodaję posiekaną pietruszkę ( im więcej tym lepiej jak dla mnie ;))
· • ● ✽ Smacznego ✾
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz